Column

Deze column is een bijdrage van Yvonne van de Wetering – van Vliet

Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Rozenburg.

TROUWAMBTENAAR WERK OF HOBBY?

In 1993 las ik een advertentie van de Gemeente Rozenburg, waarin enkele Ambtenaren van de Burgerlijke Stand werden gevraagd, waarbij die ambtenaren uitsluitend huwelijken zouden gaan voltrekken.
Ik was op dat moment niet echt op zoek naar werk, maar deze advertentie sprak mij aan dus de stoute schoenen aangetrokken en een sollicitatiebrief verzonden.
Op dat moment had ik wel degelijk het idee dat ik, wanneer ik aangenomen zou worden, weer aan het werk zou gaan.
Tijdens het sollicitatiegesprek kreeg ik al het gevoel dat het woord “werk” niet geheel op zijn plaats was, mede door het feit dat het voltrekken van huwelijken niet dagelijks of wekelijks zou plaatsvinden.
Eenmaal benoemd als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand heb ik zelf kunnen bepalen hoe ik deze functie zou gaan uitoefenen.
Een hele belangrijke voorbereiding vind ik het persoonlijke gesprek wat ik voer met het a.s. bruidspaar, een gesprek wat bij hen thuis plaatsvindt.
Daarnaast probeer ik via andere personen nog wat leuke aanvullingen te krijgen waardoor mijn speech heel persoonlijk wordt en het bruidspaar het gevoel heeft dat het ook heel speciaal voor hen is geschreven door mij.
De huwelijksvoltrekking is  hierdoor dan ook heel persoonlijk geworden.
Natuurlijk probeer ik via internet en vakbladen op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van het huwelijk.

Wanneer iemand aan mij vraagt of ik werkzaam ben, zeg ik altijd “ik ben niet echt aan het werk” ik voltrek n.l. op afroep huwelijken en dat is meer een hobby dan echt werk.
Maar toch is het eigenlijk meer dan een hobby, want deze “hobby” wordt wel betaald.
Alhoewel de vergoeding die ik krijg niet in verhouding staat tot de door mij bestede tijd welke ik kwijt ben aan de voorbereiding van een huwelijksvoltrekking.
Dus kan ik ook zeggen het is een betaalde hobby!!!
Het contact van mij met de afdeling Burgerzaken is zakelijk, want de afdeling Burgerzaken verschaft mij de benodigde informatie en stukken welke ik nodig heb voor mijn voorbereiding.
Dat geeft dan wel weer een klein beetje het gevoel van “werkzaam” zijn.
Een ander feit is dat ik ben benoemd door de Gemeenteraad van Rozenburg en beëdigd ben door de Rechtbank te Rotterdam, waardoor mijn functie wel degelijk een officiële functie is, en daardoor zou je eigenlijk niet echt kunnen zeggen dat het voltrekken van huwelijken een “hobby” is, maar zie ik het meer als een “erebaan”
Maar op het moment dat ik gekleed in mijn toga, het bruidspaar sta op te wachten en het huwelijk ga voltrekken, heb ik totaal geen idee dat ik aan het werk ben.
Kortom een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand  of te wel een trouwambtenaar moet werkzaamheden verrichten om uiteindelijk als “ hobby” een huwelijk te kunnen voltrekken.